REFISZ

reformatus

márc.22

lelki gondozás netes Sok szövegs

16326461 1338665102871266 1932286808 o

SFbBox by psd to wordpress

banner végleges2

Légy szabad!

Őszi konferencia a REFISZ-ben november 4–6.

Hát igen, ha ez így, felszólításra működne, valószínű nem ültünk volna ennyien a miskolci Lévay gimi tornatermében, hallgatva, hogy cakk-cakk-cakk.

Hagyományosan ugyanis így köszönt bennünket Pogrányi Károly, azaz Karesz, a REFISZ lelkésze a konferenciákon. A nagy nyári tábor után körülbelül két és fél hónappal, az első félév közepén, amikor másra sem tudunk gondolni, mint dolgozatok, beadandók, és közeledő vizsgák halmaira, a szabadságról hallottunk, énekeltünk és beszélgettünk.

IMG 9577

A hétvégét péntek este ismerkedés vezette be. Igaz, most időre röfögés nem volt (többen hiányoltuk, hogy nem mutathattuk meg, mennyit fejlődtünk e téren), azért egy gigászi kő-papír-olló játék valamelyest kárpótolt. Nagyon sok új arc bukkant fel a tömegben, volt, aki először jött el, egyedül az ifijéből. A későbbi beszámolókból kiderült, hogy barátokra találtak, és jó élményként maradt meg bennük is a konfi. Csak így tovább! Az este további része kiscsoportos ismerkedéssel telt, az egészséges fáradtság jótékonyan hatott a játék hangulatára. A teaház, ami a táborok és konferenciák szíve-lelke, most új elemekkel bővült: lehetett üzeneteket írni „postagalambokra", de beszélgetés-és gondolatindító kérdéseket is találhattunk az asztalokon.
A szombat már a komoly lelki munkáról, ugyanakkor feltöltődésről szólt. Lovas András, a Gazdagréti Református Gyülekezet lelkésze tartott előadásokat a szabadságról, körüljárva a szex/párkapcsolat, technika és szórakozás kérdéseit. Miért nem az a szabadság, hogy bármit csinálhatok? Miért olyan nehéz mégis másképp gondolkodni? Mi akkor a „rendes" szabadság? A teremtés, a bűnbeesés, illetve a megváltás vonalán vezette végig a témát, megmutatva, hogy a bűnös világban is minden megmaradt (szerelem, civilizáció, ünnep), csak éppen teljesen rosszul értelmezve. Jézus kereszthalálával azonban újra szabadok lettünk arra, hogy azt tegyük, ami a javunkra szolgál, és Isten szerint jó. Számomra, aki (ahogyan az egyre elterjedtebb) az alvást, pihenést nem tekinti produktív, hasznos időnek, különösen sokat jelentett az ünnepről szóló tanítás: az ünnep az, amikor hátralépsz egy lépést, és gyönyörködsz abban, amit alkottál. Isten alkotó lénynek teremtette az embert, aki ugyan nem a semmiből hoz létre valamit, de összerak és épít. Az ünnepben ennek örülünk, ahogy Isten is tette a teremtés után. Ha ő is így cselekedett, az én életemben is helye kell, hogy legyen!
A csoportbeszélgetéseken az előadás során, vagy a témával kapcsolatban felmerült kérdéseket beszéltük meg. Mit jelent számodra a szabadság? Hogyan tudod megélni? Mi hiányzik ahhoz, hogy igazán szabad lehess? A reggeli és esti áhítatokban volt, aki megnyugtató választ kapott, volt, akinek további gondolkodnivalót adott az ige.
A REFISZ életében bekövetkezett néhány változásról is értesültünk: elbúcsúztunk Harsányi Anditól, a titkárunktól, aki helyére Gál Barbara lépett, valamint újraalakult a Pillanat, a REFISZ újsága. Erről bővebb információ hamarosan! 
A Kapcsolópontokon az ifik szervezhettek közös programot, hiszen nincs jobb közösségépítő, mint egy közös korizás vagy kirándulás. Az esti társasjátékpartinak nemcsak azért örültünk, mert Beugrózni és Dixitezni mindenki szeret, hanem mert a takarodó időpontját is kitolhattuk: még össze kell számolni a pontokat, és egyébként sincs vége a körnek!
A vasárnap az ünnepé volt, melyben valóságosan tisztelhettük Istent énekkel, imádsággal. Karesz az igehirdetésben kiemelte, hogy Istennek nem közömbös a testünk sem, hiszen a Szentlélek temploma, szabadok vagyunk arra, hogy gondozzuk, és vigyázzunk rá.
Ahogy felültünk a vonatra idefelé, elgondolkoztam, hogy mennyi fölösleges dolgot dobálnék ki az életemből, ha szabad lennék rá. Ahogy mentünk visszafelé, elgondolkoztam, hogy mennyi fölösleges dolgot fogok kidobálni az életemből, mert szabad vagyok rá. „Mindent szabad nekem, de nem minden használ." (1Kor 6:12.)

 

KM

eu tabla 141

1 2

eu tabla

nea logo

reflogo

parokia logo

csplogo crop

sdg2

Joomla! hibakereső konzol

Munkamenet

Profilinformációk

Memóriahasználat

Adatbázis lekérdezések