REFISZ

reformatus

márc.22

lelki gondozás netes Sok szövegs

16326461 1338665102871266 1932286808 o

SFbBox by psd to wordpress

banner végleges2

Lelki öttusák

   „A legnagyobb testi kimerültségek után voltam lelkileg a legkiegyensúlyozottabban. Ugyanakkor látom azt is, hogy sokszor egy emberileg értékes teljesítmény elismerés nélkül marad, és egy emberileg értéktelen teljesítményt a társadalom elismeréssel illet. Amit biztosan tudok, hogy a győzelmeimből sosem tanultam, de a kudarcaimból annál inkább." – vallja a maga őszinte és nyílt stílusában Balczó András olimpikon a Küldetés című filmben. A portréfilmet nézve megfogalmazódott bennünk: hol tarthat ma a küzdelmeiben egy olyan sziklaszilárd ember, aki a lehető leghitelesebben tud a fiataloknak beszámolni arról a testi-lelki harcról, amit táborunk témájának választottunk? Aztán felvonul a balatonszárszói SDG Konferencia Központ szabadtéri színpadára a legendás sportoló, aki a lehető legnagyobb alázattal és hittel vallja meg előttünk, hogy minél jobban Istennek adta át az irányítást, annál nagyobb lelki és testi békesség áradt szét benne. Közben folyamatosan református énekekből idézett, jó humorral és derűs életkedvvel volt közöttünk szűk egy óra erejéig.
Szárszó2015 028


   Ugyanilyen megerősítést, bátorítást és útmutatást adott Kerekes Szabolcs ifjúsági missziós és Balog Zoltán miniszter, valamint a váci börtönből szabadultak bizonyságtételei is. A több mint 200 fiatalt látva azonban hamar rádöbbentünk, hogy nemcsak az országosan ismert személyek küzdöttek és küzdenek meg a mindennapos harcaikkal, hanem maguk a fiatalok is. Ezek a több fronton megvívandó harcok egyfajta „lelki öttusává" avanzsálódtak az idei REFISZ táborban, 2015. augusztus 10 és 16 között Balatonszárszón. A tábor vezetője, főelőadója Pogrányi Károly diósdi lelkipásztor volt, aki öt napon keresztül magyarázta az öttusa különféle sportágait egy-egy biblia szakasz szemüvegén keresztül. Így küzdöttük meg Dávid és Saul történetét vizsgálva a vívás, úszás, lövészet, lovaglás, futás nehézségeit, amelyet a vasárnapi közös úrvacsorás istentisztelet zárt és koronázott meg. Erővel hatott továbbá Faragó Csaba dunaharaszti lelkipásztor esti evangélizációs sorozata is.
    A REFISZ tábor egyik fő eszköze a kiscsoportos beszélgetések és az ehhez társuló intim, személyes légkör és lelki gondozás. A téma adott és kézenfekvő volt, a fiatalok a hét folyamán sorra számoltak be küzdelmeikről és arról, hogy olykor ehhez a lelki harcokhoz nem igazán kapnak megerősítést, bátorítást. A témához igazodva valósultak meg a különféle műhelyek is, a lelki küzdelmek feldolgozásához nagyszerű lehetőséget adott a lelkigondozói műhely, melyet Dányi Zoltán lelkész, szakterapeuta tartott. Öröm volt hallani az egyik kamasz szájából, hogy „ez a tábor egyszerűen nem lehet rossz". Célunk az volt, hogy olyan szeretetteljes közösségbe hívjuk őket, ahol megtalálják Istent, ahol magukra vehetik a lelki fegyverzeteket, önmagukat megvizsgálva lehetnek felszabadultak. A táborban nem ritka, hogy a beszélgetések a felek között hamar elmélyülnek és átalakulnak olyan bizalmi légkörré, amiben nyíltan vallhatjuk meg életünk nehézségeit, fájdalmait és örömeit. Valahogy benne van a tábor atmoszférájában az egymás iránti tisztelet, szeretet és bizalom, közvetlenség.
    Közösségünk volt vezetőinek munkáját is megköszönhettük. Csütörtök este nyílt beszélgetés formájában számolt be Molnár Zoltán volt elnök, Veres Péter egykori lelkész és Berki Péter a stafétát épp most átadó titkár a REFISZ-hez kötődő élményekről, arról, hogy milyen küzdelmeket kellett folytatni szervezetünk fejlődéséért, megmaradásáért, s hogy ezek mögött Isten őszinte gondviselése és áldása volt jelen. Örömmel hallhattuk új titkárunk, Harsányi Andrea bemutatkozását is. Olyan életpéldákat láttunk mind a Bibliában, mind fizikálisan a táborban, akik nagy mélységek közepette Istenhez kiáltottak, akik őszintén számoltak be arról, hogy Isten minden élethelyzetben képes megerősíteni, a mélyből a magasba emelni Fián és Lelkén keresztül. Egyedül övé a dicsőség, hogy táborból hazatérve erőben, ismeretben és szeretetben gazdagodva futhatjuk meg az Isten által kijelölt pályánkat!

Somogyi Csaba

eu tabla 141

1 2

eu tabla

nea logo

reflogo

parokia logo

csplogo crop

sdg2

Joomla! hibakereső konzol

Munkamenet

Profilinformációk

Memóriahasználat

Adatbázis lekérdezések